На русском

Ion Sandu, născut in 1930 in Călăraşi

În acest interviu, Sandu Ion, veteran de război, relatează despre evenimentele de la începutul războiului în oraşul său natal Călăraşi; povesteşte despre soarta evreilor de acolo şi descrie cum a avut loc împuşcarea acestora.

El o aminteşte pe mama sa, împreună cu care a părăsit Călăraşul după declanşarea războiului şi a plecat la Voinova pe jos; relatează despre plecarea evreilor tineri din oraş, despre venirea soldaţilor germani; descrie cum el împreună cu alţi copii urmăreau coloanele de evrei, care erau duşi la Vătămăneasa, o pădure, unde erau împuşcaţi şi cum soldaţii căutau evrei din casă în casă.

El povesteşte unde erau duşi evreii pentru a fi executaţi; dezvăluie numele altor copii, împreună cu care urmărea atunci coloanele [toţi sunt deja morţi]; nu poate să dea detalii despre evreii din coloană pentru că vedea doar soldaţii din spate şi se auzeau doar răcnete de femei; relatează că evreii erau împuşcaţi cu arme automate şi apoi îngropaţi în tranşee.

El relatează fatul că avioane au bombardat şi distrus casele şi averile evreilor; repetă faptul că nu a văzut nimic pentru că se afla în spatele soldaţilor.

 

Acest interviu a fost realizat  în cadrul United States Holocaust Memorial Museum's Moldova Documentation Project